Zimska rezidba vinove loze


Zimska rezidba vinove loze ili rez u zrelo izvodi se od trenutka padanja lišća do početka kretanja vegetacije, tj. u razdoblju mirovanja – krajem jeseni, tijekom zime i početkom proljeća. Kada će se rezati, ovisi o vremenskim uvjetima i geografskom položaju vinograda. U Dalmaciji se rezidba može izvoditi od kraja prosinca te tijekom siječnja i veljače, dok je u sjevernim vinogradarskim područjima najpovoljnije vrijeme kraj veljače i u ožujku. Rezidba u zrelo je prikraćivanje jednogodišnjeg drva rozgve na dužinu koja je određena brojem rodnih pupova i smatra se jednim od najvažnijih zahvata u tehnologiji vinogradarske proizvodnje.

Osnovna pravila rezidbe:

  • U tijeku zimskog mirovanja na trsu se nalaze zimski i spavajući pupovi. Iz zimskih pupova razvit će se mladice koje nose rod.
  • Rodnost svih pupova po dužini rozgve nije ista. Pupovi pri osnovi slabije su rodni, prema sredini rodnost se povećava, a prema vrhu se ponovno smanjuje.
  • Broj rezom ostavljenih pupova na trsu zovemo opterećenje trsa.
  • Bujni kultivari opterete se više, a slabobujni manje.

 

  1. Kultivari malih grozdova režu se na dugorodno drvo, a oni s krupnim grozdovima na kratkorodno drvo te zbog toga treba razlikovati pojedine vrste drva na trsu.
  2. Rez izvodimo tako da iznad gornjeg pupa odrežerno 1,5-2 cm drva. Smjer reza je ukošen od pupa prema van.
  3. Pri mješovitom rezu, kod kojeg se rezom ostavlja prigojni reznik i rodno drvo, reznik uvijek dođe ispod lucnja.
  4. U normalnim uvjetima reznik i lucanj ostavljamo iz prošlogodišnjeg reznika, a stari lucanj uklonimo.
    • Nekad se može dogoditi da se na prošlogodišnjem rezniku razvije samo jedna rozgva. Nju režemo na reznik, a lucanj ostavljamo iz prve, dobro razvijene rozgve na starom lucnju.
    • Ako se pak na prošlogodišnjem rezniku nije razvila nijedna rozgva, upotrijebit ćemo nerodnu rozgvu koja se razvila iz stabla trsa. Nju režemo na reznik, a lucanj ostavljamo iz starog, prošlogodišnjeg lucnja.
    • Ako se ne razvije nijedna rozgva iz starog drva, koristimo rozgvu iz prošlogodišnjeg lucnja za oblikovanje novog lucnja i reznika.

Alat za rezidbu 

  • Vinogradarske škare koje se sastoje od oštrice, prislona oštrice u obliku polumjeseca i opruge. One nam služe za rezidbu jednogodišnjeg i dvogodišnjeg te višegodišnjeg drva, ali samo ako je tanko. Prision oštrice uvijek držite s donje strane drva.
  • Vinogradarske su pile u obliku luka s pokretnim listom, a služe za rezidbu debljeg, višegodišnjeg drva.

Komentiraj